Välkommen!

Skolstart höstterminen 2019

Våra lokaler på Pipersgatan 18 kommer under hösten att stambytas och renoveras.

Vi startar därför vår verksamhet i Pampasområdet, på Ekelundsvagen 16, höstterminen 2019.

Vårterminen 2020 beräknar vi att flytta tillbaka till nya, fina lokaler på Pipersgatan.

Höstterminen- 19 startar den 19/8 för blivande Förskoleklass, enligt inskolningsschemat. Åk 1-6 startar den 22/8, kl.8.30.

Se kontaktuppgifter till höger.

Önskar ni ställa ert barn i kö klicka på Köanmälan, överst.

Rektor Cecilia Ulvegård och grundaren John Remmer med barnen Tuva Middlemiss Lémon, Sofia Fahlén, Esperanza Pacheco och Olle Eriksson. Foto: Pekka Pääkkö

25 år sen föräldrarna startade egna skolan

I början på 90-talet startade en grupp familjer på Kungsholmen en skola på egen hand.
Nu firar Kungsholmens friskola på Pipersgatan 25 år.
– Det är fantastiskt, säger John Remmer som var med startade skolan.

Redan innan Kungsholmens friskola blev verklighet hade fem föräldrar gått samman och startat föräldrakooperativet Bäret på Gambrinusgatan – det första föräldrakooperativt på Kungsholmen.

– Vi hamnade mitt i en politisk debatt om privata förskolor och Pysslingen. Men det här var något helt annat. Kooperativ är en bra form, platt organisation och inget vinstintresse, säger John Remmer.

När barnen på Bäret blev större blev den logiska följden att också starta en skola. Annonsen från tidigt 90-tal, där barn födda 84 efterlyses till nya skolan, finns bevarad hos skolan.

– Det fanns ett fantastiskt engagemang. Det var en pappa som var otrolig på att hitta saker i containrar. Mycket skänktes från folk. Skolbänkar, klocka, allt, berättar John Remmer.

Plura lirade

Genom åren har även skolan haft många kända föräldrar engagerade. John Remmer minns särskilt en musikvecka som anordnades i slutet på 90-talet.

– Plura och hans bror lirade här på måndagen och Anne Sofie von Otter på onsdagen. Jag gillar att skryta med att jag spelade på tisdagen, säger John Remmer och skrattar.

Närhet till eleverna

Idag har skolan 124 elever från förskoleklass upp till årskurs 6 och drivs precis som tidigare utan vinstintresse. Utifrån är det inte helt lätt att upptäcka att det faktiskt är en skola. Någon skolgård finns exempelvis inte.

– Vi är ute mycket i parkerna här i området. Det gör att vi alltid har många vuxna med ute, säger rektorn Cecilia Ulvegård.

Hon lyfter fram närheten till eleverna som en styrka för skolan.

– Det är familjärt och man känner föräldrarna och vet vilka elever som behöver särskilt stöd.

Lokaler utmaning för framtiden

En utmaning för framtiden är lokalerna. Ett stambyte är planerat i fastigheten och då kan skolan inte vara kvar.

– Vi tittar på nya lokaler, antingen permanenta eller tillfälliga.

Men innan de problemen måste lösas ska skolan fira sitt 25-årsjubileum.

– Det blir 200 meter rulltårta, food truck och disco både inne och ute, säger Cecilia Ulvegård.

En som kommer känna lite extra stolthet är John Remmer som genom åren hållit kontakten med skolan.

– Man får hejda sig men det går inte att sluta engagera sig, säger han.

Logga i på SchoolSoft här

(Skolans intranät för vårdnadshavare )

Rektor: Cecilia Ulvegård

cecilia.ulvegard@kungsholmens-friskola.se